PENGARUH LIMBAH BAMBU SEBAGAI MEDIA TUMBUH PADA KANDUNGAN PROKSIMAT JAMUR TIRAM (Pleurotus ostreatus) DI PT. BUKIT ASAM-TBK PELABUHAN TARAHAN

Fahri Ali, Nanang Wahyu Prajaka, Rizka Novi Sesanti, Erie Maulana, Fifki Nugraeni Mabruroh, Hamdani Hamdani

Abstract


The oyster mushrooms are generally cultivated on baglog medium, which is produced from leftover wood sawdust. The oyster mushroom may thrive in a variety of cellulose, hemicellulose, and lignin-containing substrates medium. The purpose of this study was to determine the effect of leftover bamboo powder waste on the proximate content of oyster mushrooms when it was utilized as a growing medium in mushroom baglogs. This study was carried out at the Lampung State Polytechnic of Mushrooms Kubung from August to October 2022. The test material consisted of oyster mushrooms collected from mushroom baglogs constructed of 100% sawdust, 100% coarse bamboo waste, 100% fine bamboo waste, and 50% coarse bamboo waste + 50% fine bamboo waste. Three harvests of oyster mushrooms were made on various media types for testing purposes in the lab. According to this study's findings, oyster mushrooms grown on bamboo powder media have a better value than oyster mushrooms grown on wood sawdust media in terms of their proximate content of water, protein, fat, and carbohydrates.

 Key-words: Bamboo Powder, Nutrition, Oyster Mushroom, Proximate, Wood Sawdust

 INTISARI

 Jamur tiram umum ditumbuhkan pada media baglog yang berbahan dasar limbah serbuk gergaji kayu. Jamur tiram memiliki kemampuan untuk tumbuh di berbagai jenis media yang mengandung selulosa, hemiselulosa, dan lignin. Tujuan penelitian ini untuk mengetahui pengaruh dari limbah serbuk bambu yang digunakan sebagai media tumbuh dalam baglog jamur pada kandungan proksimat jamur tiram. Penelitian ini dilaksanakan pada bulan Agustus – Oktober 2022 di Kubung Jamur Politeknik Negeri Lampung. Bahan uji yang digunakan adalah jamur tiram yang dipanen dari baglog jamur berbahan dasar utama Limbah bambu kasar 100%; Limbah bambu halus 100%, Limbah serbuk kayu 100%; dan Limbah bambu kasar 50%+Limbah bambu halus 50%. Jamur tiram yang dipanen pada setiap jenis media dilakukan tiga kali pengulangan untuk keperluan pengujian di dalam laboratorium. Kesimpulan dari penelitian ini adalah kandungan proksimat kadar air, protein, lemak dan karbohidrat jamur tiram yang ditumbuhkan pada media serbuk bambu memiliki nilai lebih tinggi dibandingkan dengan jamur tiram yang ditumbuhkan pada media serbuk gergaji kayu.

 Kata kunci: Gizi, Jamur tiram, Proksimat, Serbuk bambu, Serbuk gergaji kayu


Full Text:

PDF

References


Astuti, H.K., dan Kuswytasari, N.D. 2013. Efektifitas Pertumbuhan Jamur Tiram Putih (Pleurotus ostreatus) dengan Variasi Media Kayu Sengon (Paraserianthes falcataria) dan Sabut Kelapa (Cocos nucifera). Jurnal Sains dan Seni Pomits, 2: 2337-3520.

Azizah, M., Idwan Sudirman, L., Zaenal Arifin, S., Setianingsih, I., Larasati, A., dan Muhammad Zulfiqri, A. 2022. Kandungan Gizi Jamur Tiram pada Substrat Kayu Sengon dan Klaras Pisang. Jurnal Sumberdaya HAYATI, 8 (2): 57–64.

Bhattacharjya, D.K., Paul, R.K., Miah, M.N., and Ahmed, K.U. 2015. Comparative Study on Nutritional Composition of Oyster Mushroom (Pleurotus ostreatus Fr.) Cultivated on Different Sawdust Substrates. Biores Comm, 1: 93-98.

Fakhruzy. 2018. Fibrilisasi Selulosa Bambu Ampel (Bambusa vulgaris). Menara Ilmu, 12 (79): 227–230.

Hidayah, N., Tambaru, E., dan Abdullah, A. 2017. Potensi Ampas Tebu sebagai Media Tanam Jamur Tiram Pleurotus sp. Bioma: Jurnal Biologi Makassar, 2 (2): 28–38.

Hoa, H.T., Wang, C.L., and Wang, C.H. 2015. The Effects of Different Substrates on the Growth, Yield, and Nutritional Composition of Two Oyster Mushrooms (Pleurotus ostreatus and Pleurotus cystidiosus). Mycobiology, 43: 423-434.

Igbokwe, G.E., Nebo, T.L., Ezenwelu, C.O., Nwajiobi, O.J., and Odili, C.L. 2015. Proximate Analysis and Mineral Composition of the Fruiting Body of Pleurotus tuberregium (mushroom) Cultivars from South East Nigeria. The Bioscientist, 3: 88-92.

Ismail, B.P. 2017. Ash Content Determination. In: Food Science Text Series, 117–119.

Kamthan, R., and Tiwari, I. 2017. Agricultural Wastes-Potential Substrates for Mushroom Cultivation. European Journal of Experimental Biology, 7: 5-31.

Murda, R.A., Nawawi, D.S., Maulana, S., Maulana, M.I., Park, S.H., dan Febrianto, F. 2018. Perubahan Kadar Komponen Kimia pada Tiga Jenis Bambu Akibat Proses Steam dan Pembilasan. J. Ilmu Teknol. Kayu Tropis, 16 (2): 102–114.

Naila, I., dan Purnomo, A.S. 2016. Pengaruh Campuran Ampas Tebu dan Alang-Alang (Imperata cylindrica) sebagai Media Pertumbuhan terhadap Kandungan Nutrisi Jamur Tiram Putih (Pleurotus ostreatus). Jurnal Sains Dan Seni ITS, 5 (2): 1–79.

Nasution, J. 2016. Kandungan Karbohidrat dan Protein Jamur Tiram Putih (Pleurotus ostreatus) pada Media Tanam Serbuk Kayu Kemiri (Aleurites moluccana) dan Serbuk Kayu Campuran. Jurnal Eksakta, 1 (1): 38–41.

Onyeka, E.U., Udeogu, E., Umelo, C., and Okehie, M.A. 2018. Effect of Substrate Media on Growth, Yield and Nutritional Composition of Domestically Grown Oyster Mushroom (Pleurotus ostreatus). Afr. J. Plant Sci, 12: 141-147.

Prajaka, N.W., Yulianah, I., dan Ardiarini, N. R. 2017. Keragaman Plasma Nutfah Bambu di Kabupaten Malang Jawa Timur. Jurnal Produksi Tanaman, 5(7): 1077–1084.

Sudarmadji, S., Haryono, B., dan Suhardi. 1984. Prosedur Analisa untuk Bahan Makanan dan Pertanian.Yogyakarta. Liberty, 138 hlm.

Surya, I.P.A.K. 2019. Chemical on Pleurotus ostreatus. International Journal of Chemical & Material Sciences, 2 (1): 8-13.

Tafzi, F., Hasnah, N.A.R, Nurfaijah, Rahmayani, I., and Nurfitriyah, A. 2021. The Effect of Harvest Age on the Physical and Chemical Properties of White Oystermushrooms (Pleurotus ostreatus). Indonesian Food Science and Technology Journal, 5: 21-25.

Tirkey VJ, Simon S and La AA. 2017. Efficacy of Different Substrates on the Growth, Yield and Nutritional Composition of Oyster Mushroom Pleurotus florida (Mont.). Singer. JPP, 6: 1097-1100.

Zuniar, R., dan Purnomo, A. S. 2016. Pengaruh Campuran Ampas Tebu dan Tongkol Jagung sebagai Media Pertumbuhan terhadap Kandungan Nutrisi Jamur Tiram Putih (Pleurotus ostreatus). Jurnal Sains Dan Seni ITS, 5(2): 93–96.




DOI: http://dx.doi.org/10.37159/jpa.v26i1.4008

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


 

Lisensi Creative Commons
Karya ini dilisensikan di bawah Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License .

 E-ISSN 2528-1488; P-ISSN 1411-0172